27.11. luennolla käsiteltiin henkilöstöresurssien johtamista (HRJ). Henkilöstö resurssien johtaminen on prosessi, jossa ohjeistetaan johtoa sekä uuden henkilöstön valinnassa ja palkkaamisessa että nykyisen henkilöstön säilyttämisessä ja kehittämisessa.

Luennolla esiteltiin kaksi henkilöstöresurssien muotoa, kova ja pehmeä HR. Kova HR perustuu työntekijöiden tehokkaaseen valvontaan, sillä tämän koulukunnan mukaan ihmiset ovat vain resursseja, jotka ovat laiskoja ilman valvontaa. Pehmeä HR taas painottaa enemmän ihmisiä ihmisinä kaikkine tarpeineen.

Suomen yrityksistä suurin osa on pk-yrityksiä. Näillä yrityksillä ei ole resursseja siihen, että henkilöstöresurssien johtamisesta vastaisi oma yksikkö, kuten suurissa yrityksissä. Pienemmissä yrityksissä näistä tehtävistä vastaa esimerkiksi toimitusjohtaja, jolla on vastuullaan monia muitakin tehtäviä. Voisin kuvitella, että tällöin kovan HRJ:n totetuttaminen olisi helpompaa ja pienessä yrityksessä työntekijät tuskin muuttuvat vain resursseiksi, kuten esimerkiksi suurissa tehtaissa.

”Asioita ei pidä pyrkikään jatkamaan vuodesta toiseen samanlaisina, vaan tarvitaan herkkyyttä aistia, milloin on tarve tehdä muutoksia, ja voimaa ja kykyä tehdä tarvittavat muutokset”. Luennolla esitetty periaate on mielestäni erinomainen ohje mihin tahansa yritykseen, yrityksen koosta riippumatta. Muuttuvassa maailmassa on syytä aina tarkastella herkkyydellä maailmassa esiintyviä trendejä ja soveltaa niitä yritysmaailmaan. Periaate sopii mielestäni myös jokaisen opiskelijan elämänohjeeksi esimerkiksi uravalintoja pohdittaessa.

Henkilöstö resurssien johtamien on mielestäni yksi johtamisen haastavimmista aihepiireistä, sillä siinä on pääosassa ihmisten väliset vuorovaikutussuhteet. Ruusujen kasvatus on hyvä vertaus henkilöstöjohtamisesta. Ensin tarvitaan tietoa, sitten taitoa ja sitten käytännön harjaantumista. Erehdyksiäkin voi tulla. Näin voidaan saavuttaa kukoistava työyhteisö ja hyvä vuorovaikutussuhde henkilöstön ja johdon välillä.

Luentoon liittyi oheismateriaalina Taloussanomien artikkeli ”Kaikki on pomon ansiota – vai onko?”. Artikkelissa pohditaan monesta näkökulmasta riippuuko yrityksen menestys johtajasta ja millainen osuus työntekijöillä on. Oikea vastaus lienee sekä että. Voihan olla niin, että johtajan rooli on niin keskeinen kuin Taloussanomien artikkelissa väitetään, mutta minusta tuntuu, että yhtiön tai liikeyrityksen menestys riippuu aika paljon myös työntekijöistä tai ainakin siitä kuinka hyviä työntekijöitä johto onnistuu rekrytoimaan. Tarvitaan myös tekijöitä ja puurtajia, joille johtaja luo tarvittavat puitteet työskentelyyn.